Een week geleden nam ik nog deel aan de Posbankloop in Velp. Dit was de start van mijn taperperiode. Wat is dat nu precies en waar is dat voor bedoeld? Ik ga proberen uit te leggen wat een taperperiode is.
De laatste fase voor een wedstrijd is de fase van supercompensatie. In deze fase herstelt het lichaam om topfit aan de start te verschijnen. Betekent dat je nu helemaal niets meer doet om volledig fit aan de start te staan? Dat is niet het geval. Je wordt niet beter door het trainen, maar door het herstel na het trainen. Tijdens het trainen beschadig je je spierweefsel (spierpijn) wat tijdens rust weer herstelt. Ga je dan weer trainen beschadig je je spieren en tijdens het herstel wordt je weer sterker.
In de taperfase moet het lichaam maximaal herstellen van alle inspanningen van de afgelopen maanden. Het is nu de bedoeling dat het lichaam “denkt” nog een inspanning te doen, maar eigenlijk niet beschadigd wordt. Hoe doe je dat laatste nu? Dit doe je door wel te trainen, maar deze trainingen mogen niet te lang en intensief te zijn. Je prikkelt je lichaam met een inspanning, maar beschadigt nu niets. Het geheim is dus wel een inspanning leveren, maar niet beschadigen.
Wat doe je nu de laatste week voor een wedstrijd? Ik zou zeggen, loop kortere afstanden, minder hard, maar wel in dezelfde frequentie zoals je normaal traint. Het meelopen van een breakfastrun van een paar kilometer de dag voor de marathon is daarom geen probleem. Is de taperfase mijn ding. In alle eerlijkheid moet ik zeggen dat ik van het harde trainen houd en dat de taperfase mij knap onrustig maakt. Nog 6 dagen en dan mogen we los tijdens de Eindhovenmarathon.