Dat de stroom met een bepaalde regelmaat hier uitvalt is voor ons al heel normaal geworden. We accepteren het en anticiperen hierop. Zo hebben we al een la met kaarsen en lucifers en zorgen we dat de zaklantaarns goede batterijen hebben en binnen bereik liggen.
Binnen wordt het een beetje warm, want de airco doet het niet, evenals de ventilatoren. Dus zitten we romantisch met kaarslicht buiten op de veranda.
Als het etenstijd is kan er helaas wel gekookt worden, want gas is er wel. Maar in het halfdonker koken is toch wel lastig. Dus grijpen we het aan om in een andere wijk, waar de stroom er niet af is, een hapje te gaan eten in een gezellig restaurant.
De toeristen zijn de stroomuitval niet gewend en dus ook niet voorbereid.
Van de week ging om 17 uur de stroom eraf. We zaten toch al buiten, dus dat veranderde niets aan de situatie.
Momenteel zitten er 4 Vlaamse mensen in het appartement achter ons. Zij kwamen om 18 uur thuis en het begon al te schemeren.
1 madam heeft astma en veel last van de warmte. Ze hebben veel de deuren dicht en de airco aan. Eerder deze week hadden ze al een keer gevraagd waar de elektriciteitsmeter zat, zodat ze zelf in de gaten konden houden hoeveel ze hebben verbruikt.
Energie en water wordt achteraf berekend, van de borg afgetrokken en het resterende bedrag wordt teruggestort.
Afijn, de mensen komen thuis en merken dat er geen stroom is. Ted loopt al richting appartement en ik neem meteen een duik in de kaarsenla zodat zij ook niet in het donker hoeven zitten.
“Allee, Ted, wat is er met de stroom?”
“Tja”, zegt Ted, “dat is Curaçao, dat gebeurd wel eens”.
“Hahaha, dat zal wel, ja”
“Maar meestal is het een paar uur en dan gaat de stroom er weer op”
“Hahahaha, maar mag de stroom er dan nu weer op? We betalen anders wel gewoon bij, hoor”
“Dat heb ik niet in de hand, dat is het hele eiland. Dit is gewoon een stroomstoring”
“Oh, het is niet omdat we teveel elektriciteit verbruiken, omdat we zoveel de airco aan hebben?” (heeft dit toch iets te maken met het feit dat wij Hollanders bij de Belgen te boek staan als gierig?)
“Nee natuurlijk niet. Dat maakt ons niet uit hoeveel je verbruikt. Maar dit gebeurt gewoon regelmatig op Curaçao. Daar kunnen wij ook niks aan doen”.
“Dus gewoon afwachten dan maar?”
“Ja, dat doen wij ook en ondertussen maken we het romantisch met wat kaarsen, hier voor jullie ook een aantal”.
Gelukkig ging om 19 uur de stroom er al weer op.